Amenajarea in stil industrial

Home / SFATURI UTILE, IDEI DE AMENAJARE / Amenajarea in stil industrial

  Stilul industrial se refera la un decor simplu, inspirat din aspectul inalt al depozitelor, fabricilor si altor structuri industriale. Decorul in stil industrial cuprinde detalii arhitectonice in dungi, inclusiv utilizarea caramizilor aparente, a betonului aparent, a metalelor si a lemnului, precum si a materialelor sau obiectelor vechi, reconditionate sau reciclate.  Cel mai mare avantaj in crearea unui decor in stil industrial este ca ofera posibilitatea personalizarii aspectul prin folosirea de mobilier si decoratiuni care sunt complet unice pentru casa ta.

Elementele predominante principale: caramida, beton, metal, lemn natural.

 Este foarte important ca din stilul industrial sa nu lipseasca principalele elemente: peretii cu aspect brut (caramida aparenta, beton aparent), pardoselile din lemn natural (sau cu aspect de lemn natural), mobilier si alte elemente din metal.

 Cand planifici o o amenajare in stil industrial, pastreaza confortul si opteaza pentru mobilier cu tapiterie solida si design simplu, in texturi naturale si culori neutre. Pielea maro in combinatie cu griul predominant din incapere sau pielea neagra in combinatie cu maroul caramizilor aparente sunt alegerile ideale in astfel de amenajare, aceasta avand rolul de a ”incalzi” vizual spatiul.

Avantaje:

  • Designul interior in stil industrial este placut, modern si flexibil. Constand in mare parte din nuante neutre si materiale care se concentreaza pe texturi unice, acest stil este usor de accesorizat prin corpuri de iluminat, decoratiuni si mobilier.
  • In ciuda simplitatii sale, stilul industrial reuseste sa creeze o atmosfera indrazneata prin aspectul sau atemporal.
  • Este o abordare ecologica a designului interior, deoarece incurajează utilizarea de materiale reciclate sau recuperate.
  • Nu este nevoie de trucuri deosebite atunci cand incerci o amenajare interioara in stil industrial, deoarece se pune accentul pe utilizarea de finisaje si materiale naturale, goale.

Cum a inceput:

 Desi nu se cunosc prea multe despre originea interioarelor in stil industrial, se presupune ca acesta s-a dezvoltat la inceputul secolului XX. La sfarsitul celei de-a doua revolutii industriale americane, tendinta spre globalizare a devenit evidenta si sute de fabrici s-au inchis sau si-au mutat operatiunile in alte tari multe dintre cladirile industriale ramanand abandonate, oferind o sursa imensa de materiale de inalta calitate de care se putea profita.

  Si cum orasele au devenit din ce in ce mai populate inca de la începutul anilor 90, a rezultat o penurie de cladiri rezidentiale, luand, astfel, nastere, solutia logica de a transforma zonele industriale in cartiere rezidentiale. In loc sa ascunda frumusetea neatinsa a cladirilor industriale, arhitecti experimentati si unii proprietari de case au fost primii care au convertit planurile de stil industrial intr-o tendinta continua de evidentiere a zidurilor goale, a detaliilor arhitecturale si a mecanismelor originale ale cladirii.

 

Cum obtii o amenajare reusita in stil industrial pentru casa ta?

Cand vine vorba de proiectarea locuintelor in stil industrial, luati in considerare aceste caracteristici pentru a va asigura că veti obține aspectul dorit:

  Materiale – evita sa folosesti tapiterii sau alte tesaturi (draperii, perne, etc) de plus combinate cu mobilier in stil industrial. Opteaza pentru materiale cu aspect cat mai brut (lemn, piele naturala,  fier, otel,  piatra si cupru), deoarece acestea sunt materiale destinate locuintelor amenajate intr-un stil industrial de invidiat. Asigura-te ca profiti de elemente vechi, recuperate si reconditionate cum ar fi: podele din lemn, blaturi din piatra si grinzi de otel gol.

  Culori – cand vine vorba de proiectarea unui spatiu in stil industrial, foloseste doar palete neutre care constau in gri, negru si alb. Adauga elemente de impact in tonuri mai inchise si personalizeaza cu decoratiuni vibrante, in contrast cu restul decorului (exemple: corpuri de iluminat din cupru, mobilier metalic negru, cu aspect dur, etc).

  Forme – formele utilizate pentru designul interior industrial constau in principal din linii patrate si forme cat mai brute care promovează o coeziune utilitara in aspectul general al casei tale. Dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa eviti curbele organice si formele abstracte, ci sa le folosesti la minim pentru a pastra o senzatie industriala bine studiata.

 Accesorii – limiteaza utilizarea accesoriilor  inutile pentru o casa în stil industrial minim. Atunci cand decorezi un dormitor in stil industrial, pastreaza suprafetele ordonate si simple. Accesorizeaza cu arta abstracta, structuri metalice si alte obiecte interesante noi sau reciclate. Aspectul de ansamblu al dormitorului in stil industrial ar trebui sa fie simplu, masculin, cu atingeri unice.

Cum obtii usor si cu buget minim o amenajare in stil industrial?

   Daca iubesti acest stil, trebuie sa stii ca nu este foarte important sa detii un spatiu vast (fosta hala, etc) si ca poti obtine o amenajare reusita si intr-un apartament, atata timp cat lumina naturala este generoasa. Deasemenea, nu trebuie sa te descurajeze gandul ca ai nevoie de un buget urias, deoarece exista solutii simple, ieftine si de efect.

   De exemplu, poti decora peretii cu tencuiala decorativa cu aspect de beton aparent 

   Pentru pardoseala poti alege un parchet laminat cu aspect realistic de lemn, in tonuri cat mai calde si naturale, iar in baie si bucatarie poti folosi gresie si faianta cu aspect de beton.

Tencuiala decorativa cu aspect de beton aparent:

Parchet laminat cu aspect realistic, de lemn:

Gresie si faianta cu aspect beton:

________________________________________

SPOR LA AMENAJAT! 🙂

Deschide WhatsApp
1
Informatii & comenzi
Buna ziua. Va putem ajuta?