Care este diferenta dintre gresie si faianta?

Home / SFATURI UTILE, IDEI DE AMENAJARE / Care este diferenta dintre gresie si faianta?

Probabil ca atunci cand ati fost in pragul unei amenajari interioare v-ati intrebat care este diferenta dintre gresie si faianta, din acest motiv am scris acest articol in care vom prezenta particularitatile acestora si ce anume le deosebeste.

Atat gresia cat si faianta sunt placi ceramice care pot avea diverse compozitii, si implicit, diverse grade de rezistenta. In general, sunt cunoscute doua variante: portelanata sau pasta rosie.

 

  • Ceramica pasta rosie este absorbanta, are densitate mai redusa si nu se recomanda pentru spatii exterioare expuse la intemperii sau in spatii de gatit (in zona plitei din bucatarie) deoarece nu rezista la variatii de temperatura si crapa. Variantele de gresie si faianta pasta rosie sunt cele mai ieftine, din acest motiv recomandam o buna informare inainte de a face o astfel de achizitie, functie de tipul de spatiu in care se doreste instalarea.

 

  • Ceramica portelanta are o densitate ridicata ceea ce ii ofera rezistenta la variatii de temeperatura si o face pretabila atat pentru spatii interioare cat si exterioare.

Tinand cont de cele specificate mai sus, tipul de ceramica se selecteaza in functie de tipul si destinatia suprafatei care urmeaza sa fie placata. In general, placile portelanate pot fi aplicate atat pe pereti cat si pe pardoseala, atata timp cat design-ul si textura acestora permite.

Exemple de placi ceramice care, desi sunt portelanate, nu pot fi aplicate pe pardoseala datorita design-ului si texturii de suprafata:

faianta alba cu frunze aurii keros

faianta decor cu frunze aurii

faianta vintage montata spic

gresie neagra model cu frunze 25x25

Exemple de placi ceramice portelanate care sunt comercializate sub denumirea de „faianta” insa a caror compozitie si design permit  aplicarea si pe pardoseli destinate traficului mediu:

 

faianta tip tapet pentru bucatarie

faianta pentru baie, faianta pentru bucatarie, faianta keros, faianta tip beton

 

 

 

Exemple de placi ceramice portelanate care sunt comercializate sub denumirea de „gresie” insa a caror compozitie si design permit  aplicarea atat pe pardoseala cat si pe perete:

gresie decorativa rustica cordoba posada keros

 

gresie colorata patchwork

gresie-decorativa-pentru-bucatarie

gresie-decorativa-baie

faianta decor patchwork alb negru

In concluzie, diferenta dintre gresie si faianta este data, in primul rand, de design-ul placilor si apoi de compozitia acestora. Placile sensibile prin compozitia si textura lor de suprafata nu permit montajul pe pardoseli, iar placile rezistente, atat din punct de vedere al compozitiei cat si a texturii de pe suprafata permit instalarea atat pe pardoseala cat si pe perete, functie de aspect si de rezultatul final dorit.

_______________________

SPOR LA AMENAJAT! 🙂

_______________________

TE INVITAM SA EXPLOREZI, MAI JOS, GAMELE NOASTRE DE GRESIE SI FAIANTA:

Din aceeasi categorie:

Parerea ta este importanta!

Deschide WhatsApp
1
Info & comenzi
Buna ziua. Va putem ajuta?