Clasificarea rezistentei la trafic a placilor de gresie

Home / SFATURI UTILE, IDEI DE AMENAJARE / Clasificarea rezistentei la trafic a placilor de gresie

Ce inseamna PEI si care sunt clasele de trafic ale gresiei?

PEI reprezinta rezistenta placilor ceramice glazurate la actiunea unor factori in miscare, pe suprafata acestora.

Aceasta clasificare este stabilita de norma EN ISO 10545-7 a  Porcelain Enamel Institute (PEI) unde testarea rezistentei la abraziune se face cu ajutorul unui dispozitiv cu role abrazive care efectueaza un anumit numar de rotatii pe suprafata placii ceramice, rezultand clasificarea in functie de intensitatea urmelor de uzura, impartita in cinci categorii, astfel:

Stadiul de abraziune Clasa PEI
Vizibil la 150 cicluri de abraziune
I
Vizibil la 300, 450, 600 cicluri de abraziune
II
Vizibil la 750, 900, 1200 si 1500 cicluri de abraziune
III
Nevizibil la 1500 cicluri de abraziune

 

Nevizibil la peste 1500 cicluri de abraziune
IV

 

V

                       

  • PEI I Trafic usor – placile din aceasta categorie sunt recomandate in spatii cu trafic extrem de slab, cum ar fi sali de baie rezidentiale sau debarale. Clasele de trafic ale gresiei se impart in cinci categorii, numerotate de la 1 la 5 si insotite de simbolul PEI, astfel:
  • PEI IITrafic moderat – gresia din aceasta categorie poate fi utilizata pe pardoseli interioare rezidentiale, dar nu in spatii cum ar fi bucatarii, cai de intrare si scari.
  • PEI III Trafic rezidential intens –  categorie recomandata pentru spatii rezidentiale cu circulatie intensa, cum ar fi: holuri, bucatarii, scari.
  • PEI IVTrafic comercial mediu – aceasta categorie se califica pentru aplicatii rezidentiale si comerciale. Pot fi folosite in magazine, birouri sau alte interioare cu trafic mediu, dar nu se recomanda in mall-uri sau banci.
  • PEI VTrafic comercial intens – este cea mai inalta clasa de trafic si se intalneste doar la gresia portelanata in masa. Este recomandata pentru spatii extrem de intens circulate, cum ar fi: banci, mall-uri sau spatii exterioare ca: trotuare, alei, piete.
 
Clasificarea rezistentei la trafic a placilor de gresie

 O nota finala:
Evaluarea PEI se refera doar la rezistenta unei placi de gresie si determina caracterul adecvat pentru o anumita aplicatie; acesta nu este un indicator al calitatii generale sau a valorii.

Este absolut normal ca o gresie cu o rezistenta ridicata la abraziune sa fie mai scumpa, dar in multe cazuri, unele dintre cele mai frumoase si costisitoare placi au un rating PEI 1 sau 2. Evaluarea PEI este pur si simplu un ghid care ajuta in alegerea gresiei in functie de cerintele mediului in care urmeaza sa fie instalata.

De exemplu, pentru placarea unui dus rezidential rating-ul PEI nu este atat de important, dar atunci cand alegeti gresie pentru pardoseli circulate, verificati indicativul PEI inainte de a cumpara.

Desemeni, trebuie sa stiti ca faianta nu are un rating PEI deoarece este destinata exclusiv placarilor murale.

 
Clasificarea rezistentei la trafic a placilor de gresie

 SPOR LA AMENAJAT!

Rasfoieste gamele noastre de gresie, chituri si adezivi:

Deschide WhatsApp
1
Informatii & comenzi
Buna ziua. Va putem ajuta?