Cum alegem corect un parchet stratificat pentru incalzire prin pardoseala

Home / SFATURI UTILE, IDEI DE AMENAJARE / Cum alegem corect un parchet stratificat pentru incalzire prin pardoseala

Parchet stratificat pentru incalzire prin pardoseala

Alegerea unui parchet stratificat pentru incalzire prin pardoseala nu trebuie facuta doar in baza pretului cel mai mic sau a design-ului, ci se recomanda acordarea unei importante maxime a catorva criterii pe care acesta trebuie sa le intruneasca astfel incat sa isi pastreze forma si sa nu prezinte probleme in timp, dupa cum va prezentam mai jos:

parchet pentru incalzire prin pardoseala

Principalele 5 criterii ale unui parchet stratificat pentru incalzire prin pardoseala:

  1. Compozitie: lemn stabil din plop si / sau mesteacan  + strat nobilnu rasinoase (brad, pin, etc);
  2. Straturi multiple (multistrat) – nu dublustratificat sau triplustratificat;
  3. Aspect: placa intreaga tip dusumea, chevrone sau herringbone – nu strat nobil lamelar;
  4. Sistem imbinare: nut si feder – nu dublu – click;
  5. Montaj: prin lipire cu adeziv – nu flotant;

Detaliem mai jos:

1. Compozitia:

Un parchet stratificat pentru incalzire prin pardoseala NU trebuie sa contina lemn de rasinoase (brad, molid)!

 Lemnul de rasinoase este foarte flexibil si, in general, se regaseste in variantele ieftine de parchet stratificat. Are o densitate redusa iar fibrele lemnoase sunt dispuse aleatoriu, atat pe lungime cat si pe latime) ceea ce ii ofera maleabilitate ridicata (se contracta / dilata foarte mult si foarte repede atunci cand este expus la variatii termice), iar rezultatul la care trebuie sa ne asteptam daca este instalat pe pardoseala incalzita este schimbarea formei parchetului inca din primele saptamani de iarna (umflarea acestuia), fapt care poate genera mari pagube deoarece indepartarea sa va presupune si afectarea sapei.

parchet stratificat umflat
Din experienta lor de zeci de ani, producatorii de parchet stratificat recomanda pentru incalzire prin pardoseala doar variantele care contin lemn de mesteacan si / sau plop. Acest tip de lemn este stabil, are densitate ridicata iar fibrele lemnoase sunt dispuse pe lungime, fapt care nu permite dilatarea / contractarea placilor (click aici).
2. Straturile de lemn:

Un parchet din lemn multistratificat va avea o stabilitate cu mult mai ridicata la dilatare / contractare, deoarece aceste straturi pot fi dispuse fiecare pe sensul opus al fibrei lemnoase, fiind cea mai buna alegere pentru incalzire prin pardoseala.

compozitie parchet stratificat
placa parchet multistrat

3. Tipul de placa:

Parchetul stratificat pentru incalzire prin pardoseala NU trebuie sa fie lamelar (strat nobil din placi multiple, lamelare, aplicate pe placa de baza)

 Placile lamelare ale stratului nobil de suprafata aplicate pe placa de baza din lemn de rasinoase vor fi expuse instabilitatii acesteia din urma, iar consecintele pot fi vizibile intr-un timp foarte scurt, prin indepartarea acestora unele de altele, rezultand un parchet cu un aspect foarte neplacut!

parchet stratificat
parchet stratificat lamelar

In vederea evitarii problemelor expuse mai sus, pentru incalzire prin pardoseala se recomanda parchetul de tip dusumea sau full-plank (placa intreaga):

parchet stratificat dormitor
parchet incalzire pardoseala stejar

Deasemenea, o alegere inspirata pentru spatii cu incalzire prin pardoseala este si parchetul stratificat herringbone (vezi colectia aici), alcatuit din placi individuale:

parchet stratificat herringbone bradut
4. Tipul de imbinare a placilor:

NU se recomanda un parchet stratificat cu dublu-click, indiferent de tipul de pardoseala (incalzita sau nu)!

Sistemul de imbinare dublu-click a fost inventat cu ani in urma de un mare producator de parchet laminat, acesta fiind conceput pentru materiale flexibile asa cum este HDF care se foloseste in compozitia acestui tip de parchet. Ideea s-a dovedit foarte inspirata, deoarece parchetul laminat se monteaza flotant (fara lipire) iar dublul-click rezista bine in timp pe HDF (citeste aici despre HDF).

In cazul parchetului stratificat insa, lucrurile stau total diferit! Lemnul este un material rigid in comparatie cu HDF astfel incat click-ul se va rupe in timp datorita presiunii constante asupra sa. 

Pentru incalzire prin pardoseala (si nu numai!) se recomanda parchet cu sistem de imbinare nut si feder, este singurul care ofera garantia integritatii sale pe o perioada indelungata!

nut si feder
5. Montaj:

NU se recomanda montajul flotant (fara lipire)!

In cazul sapelor incalzite se recomanda evitarea montajului flotant (fara lipire) a parchetului, deoarece, pe langa faptul ca astfel se va forma o perna de aer intre sapa si parchet care va avea rolul de a opune rezistenta termica, acest tip de montaj obliga si la instalarea unei folii sub parchet, articol care va contribui, deasemenea, la cresterea rezistentei termice si, implicit, la incalzirea mult mai greoaie a pardoselii.

Montajul prin lipire cu adeziv va duce la eliminarea celor doi factori expusi mai sus, eficienta termica va creste iar costurile la energie vor fi reduse.

SPOR LA AMENAJAT!

Va invitam sa vizualizati, mai jos, gamele noastre de

PARCHET STRATIFICAT PENTRU INCALZIRE PRIN PARDOSEALA:

Din aceeasi categorie:
Comentarii

Parerea ta este importanta!

Deschide WhatsApp
1
Informatii & comenzi
Buna ziua. Va putem ajuta?