Va invitam sa vizualizati colectiile noastre de gresie, faianta tip terrazzo:
Gresie, faianta
tip terrrazzo
– scurt istoric –
Adevaratul tip de pardoseala tip terrazzo folosita astazi deriva din pavimento alla Veneziana (pavaj venețian) din secolul al XVIII-lea, o pardoseala formata din fragmente mici de marmura adaugate unul langa altul intr-o baza de mortar. In acea perioada se folosea si tehnica mult mai ieftina seminato (in italiana = a semana), in care se adaugau bucati mari de piatra in baza de ciment folosita ca si liant a acestora si care se lustruia la final pentru a-i oferi o suprafata dreapta si lucioasa.
Terrazzo a fost introdus pentru prima data in Statele Unite la sfarsitul anilor 1890, dar nu a atins popularitate pana în anii 1920, deoarece lustruirea pardoselii se facea manual, cu o unealta cu maner lung numita galera, fapt care presupunea un timp mai indelungat de executie si un cost mai ridicat al acesteia. Datorita probabilitatii ridicate de a se crapa datorita variatiilor de temperatura, terazzo a fost folosita la scara mica pana la momentul la care doua inventii au propulsat-o in topul preferintelor: benzi de separare si masina de electrica de slefuit. Inventia benzilor de separare de către L. Del Turco si Bros. in 1924 a redus riscul de crapare a pardoselilor terrazzo, permitand materialului un spatiu mai mare de dilatare si contractare dupa instalare, transformand, astfel, terrazzo intr-un material durabil si de incredere.
In ultimii ani, placile de gresie sau faianta terrazzo au aparut pe piata sub diverse forme si culori, facilitand crearea mult mai rapida a unei suprafete decorative care imita aceasta pardoseala fabuloasa.
Astfel, modelele simple, in nuante de gri sau cele mai complexe, mai colorate sunt tot mai solicitate in proiectele de amenajare interioara sau exterioara, si, desi aspectul lor are origini stravechi, cu astfel de placi se pot crea ambiente deosebit de moderne si minimaliste.
O noutate pe piata o reprezinta placile ceramice de gresie sau faianta hexagonala terrazzo, acestea creand o imbinare foarte reusita intre aspectul clasic si forma moderna si devenind varianta cea mai iubita atat de catre beneficiari cat si de designerii de interior.