Cum se calculeaza necesarul de tapet

Home / SFATURI UTILE, IDEI DE AMENAJARE / Cum se calculeaza necesarul de tapet
Calcul necesar tapet
Cum-se-calculeaza-necesarul-de-tapet

   Cum se calculeaza necesarul de tapet, in functie de repetarea modelului?

     Va prezentam, mai jos, cateva informatii importante pe care trebuie sa le aveti in vedere daca va doriti o amenajare de calitate:

LOTUL DE PRODUCTIE:

   Ca orice alt produs de linie, si tapetul poate prezenta mici diferente de nuanta de la un lot la altul. Aceste diferente sunt destul de vizibile cu ochiul liber in conditiile in care un tapet achizitionat din loturi diferite este instalat pe acelasi perete. Va sfatuim sa achizitionati numai tapet sigilat si sa verificati numarul lotului care trebuie sa fie acelasi pe toate rolele.

  Marcarea lotului difera de la producator la producator. Acesta poate fi prezentat sub forma de litere (A, B, C, etc) sau sub forma de numere:

Cel mai bine este sa optati pentru tapetul care se aduce pe comanda speciala, deoarece, chiar daca timpul de asteptare este putin mai lung, veti avea siguranta ca va sosi dintr-un singur lot.

  Este foarte important ca necesarul de tapet sa se calculeze foarte bine inainte de lansarea comenzii. In caz contrar puteti avea surpriza ca rolele achizitionate nu sunt suficiente si ca stocul / lotul din care s-a facut achizitia s-a epuizat! Astfel, veti fi nevoiti sa comandati o completare iar daca aceasta va fi din alt lot, veti avea diferentele de nuanta despre care am scris mai sus.

      Un alt avantaj al tapetului pe comanda speciala este faptul ca acesta se va prezenta intr-o stare impecabila. Exista posibilitatea ca un tapet de stoc care nu fost depozitat in conditii optime si manipulat cu grija sa aiba marginile indoite, iar acest lucru se poate reflecta neplacut in dificultate la montaj si imbinari vizibile.        Deasemeni, un tapet care nu a fost stocat intr-un spatiu perfect uscat se va lipi foarte greu  – sau chiar deloc! – deoarece suportul sau a fost afectat de mediu.

MODUL DE PREZENTARE:

  Tapetul  se gaseste intr-o mare varietate de modele si culori, iar forma lui de prezentare este rola, care poate avea mai multe dimensiuni, cum ar fi:

 • 10 x 0,53 m – adica 10 metri lungime si 53 centimetri latime;
 • 10 x 0,70 cm – adica 10 metri lungime si 70 centimetri latime;

… iar unele modele de tapet pot avea latimi si mai mari, chiar de 1 metru.

  La achizitionarea unui tapet trebuie sa avem in vedere doua elemente foarte importante:

 • Dimensiunea peretelui (lungime + inaltime);
 • Dimensiunea rolei de tapet (lungime + latime);

    Este complet gresit sa calculam necesarul de tapet in metri patrati (prin inmultirea lungimii cu latimea rolei), raportat la dimensiunea (in metri patrati a peretelui). Exceptie de la aceasta regula face modelul de tapet care are repetare a modelului zero (in general, modele simple, fara design, sau modele cu dungi), iar aceasta informatie se regaseste pe spatele foii de tapet.

Iata ce simboluri trebuie sa urmarim:

Repetare model: zero centimetri

    In acest caz (repetare zero) nu exista pierderi, deci se poate calcula cantitatea necesara de tapet in metri patrati, prin inmultirea latimii cu lungimea, rezultand numarul de role de care va fi nevoie.

De exemplu:

 • Dimensiune perete: 3,5 m lungime si 2,6 m inaltime = 9,1 metri patrati
 • Dimensiune rola tapet: 10,05 m lungime si 0,53 metri latime = 5,33 metri patrati

Necesar tapet: 2 role

________________________________________

Repetare model: 26,5 centimetri

Calcul necesar tapet

    In cazul unui tapet cu pattern (flori, buline, forme geometrice, etc) repetarea modelului presupune continuarea design-ului de pe o fasie pe urmatoarea, asa ca este necesar sa sa luam in considerare pierderile care vor rezulta la montaj (respectiv, cei 26,5 cm la fiecare fasie in cazul de mai sus).

Calcul necesar tapet

____________________

Iata cum se calculeaza:

Sa presupunem ca avem urmatoarele date:

Dimensiune perete

 – 4,28 metri lungime + 2,5 metri inaltime

Dimensiune rola tapet:

 – 10,05 metri lungime + 53 centimetri latime

 – repetare model: 60 centimetri

CALCUL:

 1. Impartim lungimea peretelui la latimea rolei de tapet: 4, 28 : 0,53 = 8,08 (numar fasii tapet)
 2. Impartim inaltimea peretelui la repetarea modelului de tapet: 2,5 : 0,6 = 4,17 (numar tablouri)
 3. Inmultim numarul de tablouri rezultat la repetarea modelului: 4,17  : 0,6 = 2,5 (metri liniari / fasie tapet)
 4. Inmultim rezultatul (metri liniari / fasie) cu numarul de fasii tapet (pct 1): 2,5 x 8,08 = 20,19 (necesar tapet in metri liniari)
 5. Impartim rezultatul (necesar in metri liniari) la lungimea rolei:20,19 : 10,05 = 2,01 (numar role necesare)

Recomandam ca rezultatul sa se rotunjeasca in plus, adica: 2,01 = 3 role necesare.

Acea fractie 2,01 poate insemna o mica parte din perete de acoperit asa ca va sfatuim sa nu rotunjiti in minus niciodata! Este mult mai practic sa va mai ramana tapet decat sa nu reusiti sa amenajati peretele in intregime 🙂

___________________________

Pentru un calcul mai rapid, folositi formularul de mai jos:

Va sfatuim sa achizitionati tapetul din magazine specializate, unde puteti vizualiza cataloage de prezentare si unde puteti beneficia de consultanta in alegerea modelului potrivit si in calculul necesarului de tapet.

    Noi, BLISS ART, oferim cu placere aceste servicii clientilor nostri!;)

SPOR LA AMENAJAT!

Din aceeasi categorie:
Ultimele 3 comentarii
 • Adriana

  Un articol bun, care m-a „luminat” in ceea ce priveste tapetul. Dar eu tot cred ca cel mai bine e sa calculeze necesarul o persoana cu experienta, un specialist, mai ales cei care vand tapet.

 • Laur

  Cu cine ati facut matematica in clasele 1-4? Voi nu vedeti ca acele calcule sunt total praf ? De cand 4.28 x 0.53 da 8.08 iar 2.5 : 0.6 da 4?

  • Bliss Art

   Buna ziua,
   1) 4,28 este impartit (nu inmultit!) la 0,53 si rezultatul este 8,08
   2) 2,5 impartit la 0,6 rezulta 4,1666(6) deoarece: 0,6 intra de 4,1666(6) in 2,5 (adica: 0,6 inmultit 4,1666(6) rezulta 2,5)

   Va multumim pentru comment, ne-am amuzat copios! 🙂

Parerea ta este importanta!

Deschide WhatsApp
1
Info & comenzi
Buna ziua. Va putem ajuta?