Este bine sa intalam o gresie fara rosturi?
Din experienta noastra, majoritatea clientilor isi doresc o pardoseala placata cu gresie fara rosturi vizibile si intentioneaza achizitionarea de placi ceramice rectificate, care sa se instaleze cu marginile lipite, astfel incat suprafata sa aiba o continuitate.
Ce trebuie sa stim despre acest aspect?
Ca orice alt material, atat gresia cat si faianta reactioneaza la variatii de temperatura indiferent de spatiul in care a fost montata, dilatandu-se si contractandu-se la nivel milimetric, acesta fiind motivul pentru care este foarte important ca intre placi sa ramana un spatiu de dilatare de minim 1 mm in cazul placilor rectificate si de 3 mm in cazul placilor nerectificate.
Folosirea unui chit de rosturi adecvat, intr-o culoare cat mai apropiata de cea a placilor de gresie, va masca cu succes spatiul de dilatare, creand o continuitate placuta vizual a pardoselii sau peretelui respectiv.
Ce se intampla atunci cand nu se respecta dimensiunile rosturilor de dilatare?
Prin procesul de dilatare, placile „imping” una in alta, creandu-se o presiune intre ele, fapt care are ca si consecinta „umflarea” suprafetei si, ulterior, desprinderea placilor de pe suportul pe care au fost lipite.
Iata cateva exemple:
De cele mai multe ori acest lucru se intampla intr-un timp destul de indelungat, chiar si dupa cativa ani, asadar, daca aveti prieteni sau cunostinte care au efectuat o amenajare fara sa respecte cele prezentate mai sus si va prezinta gresia impecabila dupa un an sau doi, nu concluzionati ca este in regula si ca daca nu s-a intamplat nimic in atata timp, nici nu se va mai intampla in viitor. Este eronat, au fost cazuri in care placarea ceramica „a explodat” – la propriu! – chiar si dupa 5 ani!
In speranta ca acest articol v-a fost de folos, va dorim
SPOR LA AMENAJAT! 🙂