Cum intretinem corect pardoseala din
parchet laminat?
In calitatea noastra de vanzatori de parchet laminat, suntem datori sa ne informam clientii asupra importantei deosebite pe care o are modul in care acest produs trebuie intretinut, astfel incat sa aiba o viata cat mai indelungata si sa arate impecabil peste ani. Noi facem acest lucru in showroom, dar prezentam si aici cateva sfaturi utile in acest sens, pentru ca ne dorim sa intelegi ca daca ai cumparat un parchet laminat si acesta s-a umflat la un moment dat nu inseamna neaparat ca parchetul este de proasta calitate, ci ca acesta nu a fost intretinut corect.
Principala idee pe care dorim sa o subliniem in acest articol are drept scop evitarea greselii pe care o face marea majoritate:
Parchetul laminat nu se spala, ci doar se matura / aspira / sterge!
Iata ce trebuie sa faci pentru ca investitia ta sa dureze:
Matura parchetul (cu o matura cu peri moi!) sau aspira in mod regulat, cel putin o data pe saptamana sau chiar mai des daca ai copii, animale de companie sau o casa deosebit de activa. Praful si murdaria de pe pardoseala pe langa aspectul neplacut, pot pot cauza zgarieturi. Cand utilizezi aspiratorul nu uita sa atasezi accesoriul pentru pardoseala (cel cu peri), pentru a evita deteriorarea parchetului in timpul acestui proces.
Sterge parchetul laminat cu mopul in mod regulat, folosind detergentul potrivit, dupa ce ai aspirat. Lucreaza in secțiuni mici prin pulverizarea detergentului direct pe podea si stergerea imediata cu un mop din microfibra. Pentru a mentine stralucirea parchetului, utilizeaza un produs de curatare special formulat pentru suprafete laminate. Pentru a preveni deteriorarea, nu folosi detergenti agresivi care contin sapunuri, uleiuri sau substante chimice dure.
Utilizeaza covorase la intrari, pe interior, nu doar la exterior. Acestea vor capta cu succes murdaria, noroiul, praful, umezeala si alte particule care ar putea fi aduse pe incaltaminte, de afara. Covorasele amplasate la intrare vor proteja parchetul din casa si vor ajuta la pastrarea curateniei pe podea reducand timpul si efortul necesar la curatarea acesteia.
Daca ai varsat ceva pe parchetul laminat, curata imediat! Podelele laminate sunt foarte durabile, dar nu sunt rezistente la umezeala, asadar, elimina deseurile solide cu un servetel sau o carpa si grabeste-te sa stergi lichidele cu un prosop absorbant. Retine ca parchetul laminat care ramane udat prea mult timp se va deforma (umfla).
Nu incerca niciodata sa lustruiesti parchetul laminat, deoarece acesta vine de la producator cu luciul lui specific, in functie de model. Produsele care contin ceara sau alti ingedienti pentru lustru sunt indicate suprafetelor din lemn, deci nu vor adera niciodata pe melamina de pe suprafata laminatului, existand si riscul de a o deteriora (citeste aici compozitia parchetului laminat). Daca nu ai un parchet lucios nu incerca sa il faci tu sa luceasca pentru ca acest lucru nu va avea efectele pe care ti le doresti!
Evita produsele abrazive de curatare, deoarece vor zgaria melamina foarte usor. Nu folosi burete abraziv, burete din sarma sau perii aspre, deoarece, odata zgariat, parchetul laminat nu mai poate fi rectificat! Sterge-l delicat, cu o carpa moale sau un mop din microfibra.
Utilizeaza paduri de protectie din pasla sau pluta pe picioarele mobilierului pentru a preveni zgarierea parchetului si evita mutarea mobilei prin tragere /impingere! Daca doresti schimbarea pozitiei unei piese, cheama ajutoare si ridicati-o impreuna pana la locul dorit.
Nu utiliza metode de curatare umeda pe parchetul laminat. Aburul si alte lichide vor deteriora si deforma laminatul, asadar evita orice tip de sistem de curatare pe baza de apa cum ar fi mop-si-galeata sau mop cu aburi. 99% din cazurile de parchet laminat umflat sunt datorate spalarii incorecte a acestuia, prin folosirea apei!
In speranta ca acest articol ti-a fost de folos, iti multumim ca l-ai citit si iti dorim: