1Porneste de la o idee.
Daca nu stii sigur ce iti doresti, cauta pe internet idei de amenajare si inspira-te. Cauta imagini cat mai apropiate de spatiul tau din punct de vedere al dimensiunilor si luminozitatii, astfel incat sa nu fii dezamagit la final de faptul ca nu ti-a iesit ca in poza.
2Informeaza-te.
Inainte sa pornesti la cumparaturi cauta pe internet cat mai multe informatii si date tehnice despre finisaje. Astfel, vei sti ce tip produse se potrivesc amenajarii tale, care sunt diferentele de calitate si cum le poti observa, unde anume pretul este justificat si unde nu, etc.
3Gaseste magazinul potrivit.
Orice firma care se respecta detine un site pe care produsele sunt prezentate cat mai clar si detaliat. Asadar, tot printr-o simpla cautare pe Google analizeaza cu atentie oferta . Te sfatuim sa te orientezi catre societatile care fac o prezentare corecta, adica: poze cat mai clare, cat mai multe detalii, fise tehnice (acolo unde este cazul), provenienta, calitate, rezistenta, dimensiuni, etc. Ideal ar fi sa gasesti o locatie de unde iti poti achizitiona cam tot ce iti trebuie pentru amenajare pentru ca asa vei evita sa pierzi timp cu alergatura dintr-un loc in altul si sa te stessezi.
4Calculeaza un buget.
Dupa ce ai urmat pasii de mai sus, ai facut o selectie si masuratori, incearca sa le notezi si sa iti calculezi cheltuielile. La rezultatul final adauga o marja de 10 – 20% pentru cheltuieli neprevazute sau pentru cazul in care nu stii cum sa calculezi si pierderile care pot rezulta la montajul anumitor produse (parchet, faianta, gresie, tapet). Trebuie sa stii ca acestea se calculeaza in functie de: dimensiunea spatiului, dimensiunile placilor (de parchet, de ceramica), modul de dispunere, iar aici trebuie sa te ajute un specialist din magazinul pe care l-ai ales.
5Calculeaza timpul alocat amenajarii.
Organizeaza timpul alocat amenajarii intr-un mod eficient, luand in calcul disponibilitatea produselor pe care doresti sa le comanzi, in cat timp soseste comanda, cat dureaza montajul. Discuta cu echipa care se ocupa de renovare, stabiliti impreuna un timing si incearca sa nu ii incurci prin a-ti comanda finisajele haotic, astfel incat ei sa nu isi poata respecta termenul promis.
In cazul in care planifici o amenajare totala, este foarte important sa cunosti ordinea instalarii finisajelor, care este urmatoarea:
- placarile ceramice sau cu piatra;
- zugravitul;
- instalarea parchetului (numai dupa ce spatiul este uscat in urma celor doi pasi de mai sus, pentru a evita umflarea acestuia din cauza umiditatii);
- instalarea usilor;
- instalarea plintelor;
- instalarea tapetului
SPOR LA AMENAJAT! 🙂